Maserati élet

Jamie Barrow új Guinness világrekordja snowboardon – Levantével húzatva

20180219_Maserati_AM2_6706-copia

A rekordra a svájci St. Moritz befagyott taván került sor, Barrow és a Maserati Levante SUV pedig 151,57 km/h maximális sebességre gyorsultak fel

Modena, 2018. február 19. – A brit snowboardos Jamie Barrow Guinness új világrekordot állított fel – ezzel megdöntve a saját korábbi csúcsát – a leggyorsabb sebességű siklással snowboardon, amelyet egy jármű vontatott.

Barrow korábban már megdöntötte a saját rekordját 2016 februárjában, amikor 99,87 km/h sebességgel, ugyanazon a St Moritz-i befagyott tavon. A 2016-os rekord megdöntése ellenére Barrow mindig is hitt abban, hogy még nagyobb sebesség is elérhető lenne, mivel a 2016-os pálya rövidebb lett a tervezettnél, és a puha hó sem segítette a további gyorsulást.

Ezúttal visszatért a tóhoz egy Pirelli Scorpion Winter gumikkal felszerelt erőteljes Maserati Levante SUV-vel, amely sokkal gyorsabb autó volt, mint amit a legutóbbi rekord kísérletében használt. A speciális gumiabroncsok 474 db 4 mm hosszú csapot tartalmaznak, hogy a fagyott tavon a lehető legjobb tapadást biztosítsák.

A Maserati luxus SUV egy sor csúcstechnológiás funkciót kínál, beleértve a Q4 intelligens összkerékhajtású rendszert és a nemrégiben kifejlesztett EPS-t. A változó nyomatékszabályozással a Q4 intelligens, összkerékhajtású rendszer mindig aktív, és azonnal reagál a vezetési körülmények minden változatára, így biztosította Barrownak a Guinness világrekord lehetőségét.


A Q4 intelligens összkerékhajtású rendszer és az EPS javítja az autó kezelhetőségét és kényelmét, jobban támogatja a vezetési módokat, és lehetővé teszi az újonnan bevezetett aktív ADAS funkciókat. A fejlett technológia lehetővé tette a Levante számára, hogy a fagyott tó felületén anélkül teljesítsen, hogy elveszítené a Maserati-tól elvárt borotvaéles kormányzást.

A befagyott tavon zajló rekordnál a biztonság és az előkészítés kiemelt tényező volt. Szigorú kritériumokat kellett teljesíteni, hogy megfeleljen a Guinness világrekord iránymutatásainak. Ezek közé tartozott a haladás mindkét irányban, melyet a Guinness tisztviselője által 100 méterre beállított speciális ellenőrző berendezéssel mértek. Plusz 400 m-re mindkét oldalon szükség volt, hogy a Maserati Levante fel tudjon gyorsulni és le tudjon lassulni a hóban.

Február 19-én, hétfő reggel az első utat 151,57 km/h sebességgel rögzítették. A Guinness Világrekord kikötéseinek köszönhetően 147,72 km/h-nál visszafordultak. A két utat ezután átlagolták, így a végső Guinness világrekord 149,65 km/h volt.

Az újonnan beállított Guinness világrekordról Jamie azt mondta: “Nagyon örülök, hogy megdöntöttem a saját rekordom. Mindig tudtam, hogy jóval nagyobb sebesség is elérhető a megfelelő feltételek esetén, és sok múlik a megfelelő kocsin. A Maserati Levante könnyű munkát végzett a jeges és havas körülmények között, így biztosítva nekünk a tapadást, hogy valóban elérjük a legnagyobb sebességet. Az adrenalin mindig elképesztő, amikor eléred ezeket a sebességeket – csak boldog vagyok, hogy képes voltam kitartani idegileg, és megtartani a snowboardot, és végül megdönteni a világrekordot.”

Jacob Nyborg, a Maserati SpA marketing vezetője megjegyezte: “Milyen nagyszerű erőfeszítés Jamie-től, hogy megdöntötte a világrekordot. Amint beszéltünk erről a kísérletről, tudtuk, hogy ez olyasvalami, amit együtt kell megtennünk. Az új Maserati Levante SUV teljesítménye a szívében van, így ez volt a tökéletes módja annak, hogy bemutassa off-road képességét, miközben segíti Jamie-t egy új Guinness Világrekord kialakításában. Örömünkre szolgál, ha láthatjuk, hogy mit tartogat a jövő a Jamie-nek, és reméljük, hogy segíteni tudunk neki abban, hogy még nagyobb sebességet érjen el – milyen hihetetlen sportoló.”

Vissza a listához